Jak zvolit ideální délku záclon a závěsů?

od | Led 22, 2020 | Látkové dekorace - inspirace, Praktické tipy a návody, Zastínění oken

Přemýšlíte jak dlouhý závěs se záclonou nechat ušít? K parapetu nebo až k zemi? Mají se závěsy válet po zemi? Kolik centimetrů nad zem, aby je nesnědl robot vysavač?
Každý materiál má své vlastnosti, které ovlivňují ideální délku ušití.
Jak tedy sladit vaše představy, technická specifika oken a možnosti vybraných látek tak, aby vše ladilo a bylo především praktické?

1. Zaměřte se na to, jak vypadají vaše okna

a, Velká okna – francouzská okna

V tomto případě se vždy přikláníme k dlouhým záclonám a závěsům až na zem. Když nám brání například široké topení, pak zkoušíme najít jiný, vhodnější systém – římské rolety/plissé či jiný, nebo necháme dekorace přes/za topení volně plynout.
Další možností je ušít kratší záclonu, která bude viset nad topením a závěs zůstane dlouhý až k zemi. V době, kdy se topí pak závěs uvážeme pomocí úvazů či magnetů tak, aby topení nebránily.

b, Ostatní okna

V ostatních případech vždy záleží, jestli nám nebrání příliš vystouplý parapet nebo široké topení, abychom si mohli dovolit dekorace až na zem. Někdy je možné dlouhé závěsy pověsit přes topení bez problémů, ale klientům vadí problematičtější topení během zimního období. Volí tak krátké závěsy k parapetu. Zde doporučuji zvolit délku několik centimetrů pod parapet tak, aby byl zakrytý a závěs zároveň nebránil topení.
Délku nad parapet šijeme v případě, že je uchycení závěsů ve špaletě okna.
V jedné místnosti pak můžeme bez problémů zkombinovat krátké dekorace s dlouhými, když máme například vchod na terasu a vedle klasické okno.

2. Z jakého materiálu je vaše vybraná látka?

a, Len

Len je nádherná přírodní látka, která si získává čím dál tím více oblíbená pro svůj něžný vzhled a vzdušnost, kterou prostoru propůjčuje. 100% len je náročnější na údržbu. Po vyprání se sráží a po pověšení se může lehce prověšovat. Jeho ideální délka je proto vždy na zem. Nám se nejvíce líbí, když se „válí“ zhruba 3-5 cm po zemi. V této délce se navíc schovají jakékoli délkové výkyvy.
Délku nad zem si můžeme dovolit v případě, že je len v kombinaci se syntetickými materiály, které snižují jeho srážlivost.

b, Bavlna

Bavlna je oblíbený materiál, který se často objevuje také v různých kombinacích s polyesterem, viskózou a dalšími. 100% bavlna se vždy sráží. Nicméně pokud se před šitím vysráží, její délka se s dalším praním většinou nemění. Přesto je ideální jí ušít alespoň o 0,5 cm delší, než je přesná délka pro případ, že by se po vyprání ještě lehce zkrátila.

c, Syntetické materiály

Syntetické materiály jako polyester a polyamid se s praním nesráží a jejich délka zůstává stejná. Jsou tedy ideálním výběrem pro ty, kteří si přejí naprosto přesnou výšku nad zem či parapet
I zde ale platí výjimky. Každý materiál má jinou strukturu a může „pracovat“. Pozor především když toužíte po dlouhých a těžkých závěsech, které se mohou časem mírně prověsit.

d, Hedvábí

Hedvábí je jeden z nejkrásnějších a nejluxusnějších materiálů. Jeho krása nejvíce vynikne když se ponechá v délce až na zem stejně jako len. Vzhledem k tomu, že se podšívá, tak působí opravdu honosně a dá se dokonale dekorovat.

3. Délka záclony versus závěsu

a, Záclona

Záclona je ve většině případů zakončena olůvkem. Jedním z důvodů je její snadnější žehlení ( v lepším případě ani není nutné) a dalším je zatížení kvůli nechtěnému poletování. Záclonu šijeme v jakékoli délce. Ideální výška nad zem je 1-2 cm. U parapetu platí několik centimetrů pod něj. Výjimku tvoří záclony z přírodních materiálů – především len, kde opět doporučujeme délku až na zem.

b, Závěs

Závěs oproti tomu zakončujeme záložkou a může doplnit záclonu dvěma způsoby. Buď zůstane ve stejné délce jako záclona nebo jej ušijeme delší. Oba způsoby vypadají dobře. Nicméně tady se ohlížíme především na materiál závěsu -viz bod č. 2.
Chceme-li praktické řešení, zvolíme délku stejnou jako záclona. Když nám okolnosti dovolí, pak jej ušijeme delší – a to jak ve variantě k či pod parapet, tak na zem.

c, Mám na údržbu podlahy robota, vadí mu závěsy?

Pokud máte zvolenou délku 1-2 cm nad zem, pak komplikace nehrozí. Někdy klienty svádí ušít dekorace až 5 cm nad zem kvůli lepšímu čištění podlah, což ale z estetického hlediska určitě nedoporučuji.
V případě, že dekorace dosahují až na zem, pak je třeba je při čištění podlahy uchytit například magnetem, který pak celý proces usnadní.

Napadají vás další otázky?
Napište nám, případně si s námi rovnou domluvte nezávaznou schůzku u nás v Ateliéru či přímo u Vás doma.