Průvodce správného zaměření oken krok za krokem

od | Zář 7, 2019 | Zastínění oken, Praktické tipy a návody

Rekonstruujete a už už se koukáte po ideálním řešení zastínění oken? Nebo Vám již nevyhovují stávající závěsy a chcete je vyměnit za nové dekorace?
Prvním krokem je vždy správné zaměření, které nám prozradí, z jakých možností zastínění můžeme vybírat.

1. Čím měřit?

Protože zaměření oken pro jakékoli látkové dekorace musí být co nejpřesnější, ideální kombinací pro měření je klasický metr a laser. Metrem měřím v zásadě drobné věci, jako hloubka a délka špalety či parapetu, vnitřní rozměry zasklívací lišty (pro plissé) apod. Laser se hodí především na měření velkých vzdáleností – výšky (země-strop) a šířky stěny, kde je okno apod.
Pokud ale zaměřujete pouze hrubé míry a přesné měření necháte na profesionálech, pak Vám úplně stačí metr 🙂

2. Správné zakreslení

Základem pro správné měření je realistické zakreslení okna a ideálně také jeho foto, protože paměť někdy může selhat a je dobré mít po ruce obrázek, který nám připomene důležité detaily. Inspirace pro zakreslení okna je níže. Často zaměřujeme okno aniž bychom předem věděli, jaké dekorace na něj budeme chtít ušít. Proto na obrázku naleznete veškeré základní měření, které nám pomůže při návrzích.

Hrubý nákres všech potřebných zaměření ještě předtím, než se vydáte hledat nové možnosti dekorací pro Vaše okna.

1. Celková výška zem – strop
2. Výška od okna / špalety po strop
3. Celková výška okna / špalety
4. Výška od horní hrany parapetu po zem
5. Výška od dolní hrany parapetu po horní hranu topení
6. Výška parapetu
7a,b Prostor mezi nábytkem/obrazem a oknem / špaletou
8. Celková šířka okna / špalety
9. Hloubka parapetu

3. Na co nezapomenout?

POZOR:

V případě, že se nejedná o “holé okno“ a už je namontovaná garnýž či kolejnice, nesmíme zapomenout také na její rozměry a to jak přesnou délku, tak také výšku, typ jezdců či kroužků a jejich rozměry. Budeme pak vědět, jak přesně ušít vrchní díl závěsů.

TIP:

Pokud zaměřujeme okna v průběhu rekonstrukce, nezapomeňme, že se výška podlahy může ještě zásadně změnit, typem podlahy a následně kobercem. Také se může ještě změnit dispozice nábytku v okolí oken. Proto šití necháváme až jako poslední krok, kdy už máme jisté finální rozměry.

4. Nejste si měřením jisti?

Nechce se Vám měřit nebo si svým zaměřením nejste 100% jisti? Nevadí!
Rádi k Vám dojedeme okna zaměřit sami a následně Vám pomůžeme s návrhem a výběrem možností zastínění.
Případně na první schůzce v Ateliéru využijeme Vaše hrubé zaměření pro předběžné návrhy a poté si okna přijedeme přeměřit 🙂